Door middel van onderzoek is ondertussen veel bekend over hoe leerlingen leren. Niet alle werkwijzen zijn effectief. Als school hebben wij daarin een taak om te kiezen voor wat werkt; hoe krijgen we de kinderen effectief (ze leren veel) en efficiënt (ze leren in een hoog tempo) in ontwikkeling? Verschillende aspecten zijn daarbij van belang.
In essentie vindt het leren op school plaats in een les. Een les heeft daardoor een goede voorbereiding nodig en een instructie op maat. De les moet doelgericht zijn, waarin alle leerlingen de gestelde doelen behalen. Niet alle leerlingen leren daarbij in hetzelfde tempo. Wij hebben aandacht voor leerlingen die extra uitdaging nodig hebben én voor kinderen die juist extra ondersteuning nodig hebben. Wij hebben de taak om ons onderwijs zo in te rechten dat elk kind zo goed mogelijk tot zijn of haar recht komt.
Naast heldere instructies vindt er doelgerichte inoefening van de kennis en vaardigheden plaats. Zo blijft de kennis hangen bij de leerlingen en slijpen zij hun vaardigheden in. Oefenen gebeurt altijd met een doel voor ogen.
Als school analyseren wij data. De data bestaat uit (toets)gegevens, observaties, gesprekken enzovoorts. Door te meten, te analyseren en vervolgens te bespreken, werken wij aan de onderwijskwaliteit. We kijken dan ook steeds naar de kwaliteit van het lesgeven zelf, dit leidt ten slotte tot het succesvolle leren.